Wydrukuj tę stronę wydrukuj tę stronę
Co to takiego?

Glögg to aromatyczne grzane wino z migdałami i przyprawami korzennymi. W Szwecji, skąd pochodzi, tradycyjnie przyrządzany jest na Boże Narodzenie. Świetnie nadaje się na zimowe wieczory, gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej -10oC i mamy ochotę w ciepłych kapciach posiedzieć przed kominkiem / telewizorem. Idealny także na przytulny wieczór z dziewczyną :-).

Składniki

Do przyrządzenia tego napoju potrzebne będą:

 

  • 1 butelka (0,75 l) czerwonego wina (najlepiej półsłodkiego)
    Wino nie musi być żadne ekstra-klasa, ja osobiście kupuję bułgarskie wino VITOSHA, które w Gdyni kosztuje 16,00 zł.

  • 3/4 szklanki cukru
    Jeśli bardzo nie lubisz słodkich rzeczy, możesz dodać troche mniej cukru, ale nie mniej niż 1/2 szklanki.

  • Skórka pomarańczowa, najlepiej ususzona z 1/4 pomarańczy
    Najlepsza jest skórka ze świeżych pomarańczy, którą przez kilka dni suszymy (np. na kaloryferze). Taką skórkę należy zetrzeć na tarce, można też kupić gotową startą skórkę pomarańczową w torebce.

  • 1 mały kawałek imbiru
    Korzeń imbiru dostaniemy w większości sklepów z ziołami / przyprawami, sprzedawany jest zwykle w dosyć dużych kawałkach, trzeba będzie więc go obciąć. Potrzebujemy kawałek wielkości połowy kciuka :-)
    Imbir drobimy na małe kawałeczki.

  • 2 kawałki cynamonu
    Cynamon sprzedawany jest w torebkach, wystarczy więc odpowiednią zakupić. Uwaga, chodzi o cynamon w całości, nie o mielony!

  • 10 sztuk goździków
    Przyprawa dostępna w torebce, bardzo aromatyczna i niezbędna aby glögg smakowicie pachniał!

  • Rodzynki i migdały
    Garść rodzynek i dwie garści migdałów powinny zupełnie wystarczyć, proporcje można zmieniać w zależności od upodobań.
    Migdały musimy obrać ze skórki - aby to zrobić - zalewamy je wrzątkiem i chwilę odczekujemy - skórki powinny ładnie schodzić. Jeśli nie schodzą - zalewamy jeszcze raz :-)

  • Kilka pestek kardamonu
    Kardamon to takie zielone pestki, które można kupić w różnego rodzaju sklepach kolonialnych oraz z przyprawami. Ja kupuję go w KLIFie w Gdyni i szczerze mówiąc nie wiem gdzie jeszcze można go dostać - to dosyć rzadko spotykana w Polsce przyprawa. Niemniej, nie jest ona konieczna aby glogg był smaczny i rozgrzewający, ponieważ jest dosyć delikatna. Więc jeśli nie znajdziesz kardamonu - nie przejmuj się i go pomiń w przepisie.

 

Jak to się robi?

Najpierw musimy zagotować 2,5 litra wody. Następnie do wrzątku wrzucamy przyprawy (imbir, cynamon, skórkę pomarańczową, goździki i kardamon) i gotujemy przez ok. 30 min. na małym ogniu, bez przykrycia.

 

Po pół godziny przelewamy wywar przez sitko do drugiego garnka, gdzie mieszamy go z cukrem i winem. Można dodać setkę (1dl) wódki dla wzmocnienia - polecam w zimie. Mocno podgrzewamy, NIE GOTUJEMY i w międzyczasie wrzucamy rodzynki i migdały. Kilka migdałów można też wrzucić na dno kubków.

 

Po kilku minutach gorący napój podajemy w niewielkich kubkach (koniecznie kubki, nie szklanki, i koniecznie gorący). Voila!

 

przygotował: 

Artur Jedliński 

 artur@jedlinski.pl

Porozmawiaj ze mną!  GG 27211

 

PS: Podoba Ci się ta strona? Poleć ją znajomym! lub zamieść link na swojej stronie.


Komentarze:
Pure Botanical
followup(at)auravedic.com
nice drink ...
did try once in poland
[ dodano: Czwartek, 5 Marzec 2009 ]
justyna
Robi? tego grza?ca ju? od trzech lat i jest naprawd? pyszny. Warto kapn?? nieco spirytusu ?eby wzmocni? nieco ca?o?? :) Co do pomys?u przypraw z paczki - to mo?e prostsze i szybsze rozwi?zanie, ale zdecydowanie wol? prawdziwe ni? z proszku, które zdominuj? smak wina. Polecam :)
[ dodano: Poniedziałek, 29 Grudzień 2008 ]
Ala
kaluzny.alina(at)gmail.com
rewelacyjny smak.mniam.dzi?ki za przepis.
[ dodano: Sobota, 27 Grudzień 2008 ]
vc
git majonez
[ dodano: Sobota, 6 Grudzień 2008 ]
Sylwia
s.d1(at)interia.pl
jesli smakuje tak jak wyglada to napewno jest miodzio:)))))
[ dodano: Poniedziałek, 15 Wrzesień 2008 ]
kucharz
Hm nie wiem czy dobrze doczytaliscie przepis... ale 2.5 litra wody moze wydawac sie duza iloscia, lecz gotowanie przez pol godziny na wolnym ogniu spowoduje odparowanie konkretnej ilosci wody i zmniejszenie jej objetosci. Poza tym to jest grzaniec a nie wino... Ostatecznie sam jestem za tym aby proporcje byly: wino>woda :D
[ dodano: Piątek, 28 Marzec 2008 ]
Monisia
monika.motyka(at)gmail.com
jeju jeju :D polecam! wspaniały na walnetynkowy wieczór;) pycha:P ale chyba lepsze by było z wódką;]
[ dodano: Piątek, 15 Luty 2008 ]
iii
Witosha za 16 zł?!!!!w Warszawie kupuję za 11!
zamiast tych przypraw można użyć przypraw do grzańca dostępne wśród przypraw
[ dodano: Sobota, 2 Luty 2008 ]
majki
a(at)b.c.pl
można
[ dodano: Piątek, 1 Luty 2008 ]
looser
94359353(at)02.pl
można użyć cynamonu mielonego zamiast całej kory? strasznie drogie to więc pytam
[ dodano: Poniedziałek, 28 Styczeń 2008 ]
Pati
Za duża ilość wody! Czuje się jakbym piła wode z przyprawami bez wina!
[ dodano: Poniedziałek, 28 Styczeń 2008 ]
majki
a(at)b.c.pl
z tą ilością wody to przesada. maksymalnie jedna szklanka wody. zrobiłem i jestem rozczarowany.
[ dodano: Niedziela, 27 Styczeń 2008 ]
Huba
Właśnie wypiłam.. tylko ten przpisik troffke zmieniłam ;p
Mniej wody dodałam ^^
Ale i tak było pyszniutkie.. mm..
pychotka.. :)

Więc dziękuje Arturze :):)
;***********
[ dodano: Sobota, 5 Styczeń 2008 ]
ania
am.rogalska(at)gmail.com
ja kiedyś zdobiłam z 2,5 l wody z czego ponad połowe wygotowałam. dodałam setkę bimbru i było pyszne :D
dzis też sobie robię. żeby wygonić chorobę.
[ dodano: Sobota, 29 Grudzień 2007 ]
anusia
aniasadik(at)hotmail.fr
usmialam sie do lez czytajac opinie, a grzaniec przygotowalam dla faceta.... no i zgrzalismy sie calkiem, calkiem... ;) ale mnie wody dalam ;) dzieki fajna stronka, a co do grzanca podajecie?
[ dodano: Sobota, 15 Grudzień 2007 ]
katharina
katharina-83(at)o2.pl
mniej wody dałam,zamiast suszyć skórke pomarańczową polecam wrzucić plasterki pomarańczy,powbijać w nie gozdziki.Cukier zastąpić miodem.Winko...może być sofia:)
Na grudniowe wieczory
[ dodano: Poniedziałek, 3 Grudzień 2007 ]
mari
moja znajoma Szwedka namacza dodatkowo rodzynki w wódce zanim wrzuci je do tego wywaru... ale ostrożnie, bo kopie wtedy razy dwa :P
[ dodano: Czwartek, 22 Listopad 2007 ]
smok
smok(at)o2.pl
czy można to podgotować, schować np. w słoik i po tygodniu jedynie podgrzać, dorzucić jakieś migdały, rodzynki i wypić?
chodzi mi o to, że nie bardzo będę miał jak zrobić to w warunkach schroniskowych w górach, a chętnie bym zabrał sobie i dziewczynie jakąś 1,5litrową dawkę takiego"gotowca" z domu.
może ktoś się wypowiedzieć czy to po 5 dniach po odgrzaniu nie straci jakichś walorów?

pozdr.
[ dodano: Niedziela, 5 Sierpień 2007 ]
Bibaniu
bbkz(at)tlen.pl
Smakowało bardzo :-) Przepis wydrukowałam i wczepiłam w segregator z przepisami, które warto pamiętać :-)
[ dodano: Niedziela, 18 Marzec 2007 ]
sis_nat
sis_nat(at)wp.pl
slinka mi juz cieknie na mysl o wieczorze, kiedy zaprosze na tego grzanca kogos bardzo mi bliskiego :) CZYTAJCIE poprawki w komantarzach!!!! (zamiast 2,5 l - 2,5 dl !!!).POZDRAWIAM!
[ dodano: Piątek, 2 Marzec 2007 ]
haqu
me(at)haqu.pl
Przepychota :) Zwiększyłbym ilość przypraw, wszystko wyparowywuje w tym wywarze ;/ a taki ładny aromat jest po 5 minutach gotowania :]
[ dodano: Sobota, 13 Styczeń 2007 ]
kama
przepis brzmi przepysznie, az zamarzylam o tym winku. juz wykombinowalam okazje to przyzadzenia tego przepisu.
wielkie dzieki za podzielenie sie tym przepisem:)
[ dodano: Piątek, 12 Styczeń 2007 ]
mistera 2000
semidry1(at)o2.pl
my pijemy grzanca niemieckiego za 0.89centow ale twoj przepis tez wyprobujemy ujmujac troche wody
[ dodano: Czwartek, 7 Grudzień 2006 ]
besa
besa68(at)op.pl
pyszności! pod warunkiem, ze dodamy zdecydowanie mniej wody! można zmieniac/zwiększać proporcje przypraw, np. więcej imbiru.
[ dodano: Środa, 29 Listopad 2006 ]
Walsartan
Brzmi nieźle, ciekawe jak smakuje. W innych przepisach widzialem na ogół 3/4 l wina na 250 ml wody.. wiec to pewnie błąd. Ale podziwiam tych co zaryzykowali 2.5 litra :))
[ dodano: Poniedziałek, 27 Listopad 2006 ]
Kalina
calin(at)epf.pl
Grzaniec smaczniutki. Co do proporcji (woda/wino) musze przyznać racje poprzednikom -za duzo wody. Jak wino, to wino. a nie woda o zapachu wina. Reszta - bardzo ok. Jednak zamiast tartej skórki pomarańczy, daje całe plasterki. Fajny pomysł z rodzinkami - są pycha. Pozdrawiam !
[ dodano: Sobota, 11 Listopad 2006 ]
piSaQ
pisaq.lol(at)gmail.com
przepyszna :) z małymi tylko zmianami: wino białe półwytrawne zamiast czerwonego i miód zamiast cukru herbata zamiast wody w stosunku 2:1 i daje jeszcze troszkę wanilii i kilka ziarenek pieprzu. polecam :)
[ dodano: Poniedziałek, 30 Październik 2006 ]
Adam
ak(at)neostrada.pl
Właśnie dzisiaj kupiłem gożdziki do grzańca . Robię go z wina domowego wyrobu , które leżakuje w mojej piwnicy 15 lat.Teraz zrobię go według twojego przepisu . Wody jednak dodam mniej.
[ dodano: Niedziela, 8 Październik 2006 ]
ola
o1enka(at)tlen.pl
super grzaniec tylko wodyfaktycznie ciut za dużo ,5 litra styknie w zupełności ;)
[ dodano: Czwartek, 18 Maj 2006 ]
Neeo
advisorry(at)o2.pl
Wlasnie zabieram sie za robienie tego. Ciekawe co moja kobieta powie. Dzis jest zimno a ona zaraz ma przyjsc. Opisze czy jej smakowalo czy nie. Jesli nie odpisze to znaczy ze jestesmy zajęci :D
[ dodano: Sobota, 11 Marzec 2006 ]
Agnieszka
buziaczek69(at)vp.pl
Tak właśnie lukam na ten was przepis i wszystko w zasadzie w porządku, ale martwi mnie tylko jedno:2,5 litra wody, to przecież totalna lura będzie;-@
Ale niewazne! Spróbuję tylko nieco zmienie proporcje ZOBACZYMY!!!
[ dodano: Środa, 15 Luty 2006 ]
Marian
bardzo dobry jest ten grzaniec!!!!!
Polecam a 2,5litra wody nie jest ani troszku za dużo. polecam setke ale spiritusu
[ dodano: Poniedziałek, 13 Luty 2006 ]
1rozec
einhorn.sw(at)wp.pl
uwielbiam grzane wino,ale czytalam tez inne przepisy i zastanawiaja mnie te 2,5l wody czy to nie za duzo.poprostu sie boje zrobic i za pierwszym razem juz sknocic :/
[ dodano: Wtorek, 7 Luty 2006 ]
Jupiter from Mars
piotr_ka(at)o2.pl
PYYYYYCHA!!!!:D Właśnie przyrządziłem glogga dla moich rodziców na ich 28 rocznice pożycia małzeńskiego i są bardzo zadowoleni:) Bardzo im smakuje - mi zresztą też;) Lubie grzańca galicyjskiego ale nie umywa sie on do tego;) Polecam gorąco:D PS> A recepta trafna - 2,5 litra wody wcale nie za mało (jeśli dodacie 2 setki wódki;)
[ dodano: Sobota, 21 Styczeń 2006 ]
ciri
agus_g(at)o2.pl
2,5l wody po polgodzinnym gotowaniu bez przykrycia sporo sie zmniejszy, nieprawdaz? wyprobowalam przepis (bez kardamonu i bez rodzynek - bo nie lubie, proporcje tez troszke po swojemu ;) i uwazam ze jest rewelacyjny. Winko pyszne, miaaam :)
[ dodano: Czwartek, 5 Styczeń 2006 ]
Wrzosowa
Ijung(at)vp.pl
wygląda na fajny przepis ^^ ja uzywam kardamonu do kawy. Kupić go też mozna w sieci takich sklepów "Pożegnianie z Afryką" i często też mają w óżnych sklepach z kawami (takimi ziqarnkowymi;D) pozdrawiem
[ dodano: Piątek, 9 Grudzień 2005 ]
Sinus Pi
sinus(at)sinpi.net
Coś mi się tu nie zgadza... 2.5 L wody na wywar z przypraw, i do tego 0.75 L wina? Czy to aby nie jakiś totalny cienkusz wyjdzie, tak 3:1 wodę z winem mieszać?.. Nie miało być raczej 0.25 L wody?.. Hmm...
[ dodano: Sobota, 26 Listopad 2005 ]
kasiek
można kupić gotowego Glooga w sklepach Ikea.Cena około 18 zł
[ dodano: Piątek, 11 Listopad 2005 ]
hm
mozna odgrzewac tego grzanca? nie traci na smaku ?
[ dodano: Środa, 22 Czerwiec 2005 ]
SZATAGA
chyba oszalałm na punkcie Glöggu :P
[ dodano: Środa, 23 Marzec 2005 ]
Kmalina
Pycha :)
[ dodano: Środa, 9 Marzec 2005 ]
Irek Heimann
ireneuszheimann(at)o2.pl
grzaniec jest super na stoku narciarskim w czechach po zmarznieciu na nartach grzaniec tak smakowal ze ho ho.mial smak cymamonu i gozdzikow-mocny ale smakowal pycha.
[ dodano: Poniedziałek, 28 Luty 2005 ]
adam
kanarkow6(at)wp.pl
Swietne grzane wino pilem w Cafe Absinthe w Gdansku. Podobno wlasciciel sam je robi, nie kupuje wszechobecnego i paskudnego Grzanca Galicyjskiego. Przepisu nie chcieli zdradzic.
[ dodano: Piątek, 25 Luty 2005 ]
LESZEK BERGIEL
LECH1963(at)POCZTA.ONET.PL
PRZEPIS WYGLĄDA INTERESUJĄCA DAM ZNAĆ JAK GO ZROBIĘ. POZDRAWIAM
[ dodano: Niedziela, 20 Luty 2005 ]
Sylwester Rybaczek
piasek2121(at)tlen.pl
Zaraz Robie . Chyba Pycha ???
[ dodano: Niedziela, 6 Luty 2005 ]
kami
caminow(at)interia.pl
Właśnie wczoraj w jednej z Krakowskich knajpek piłam grzańcai musze przyznać bardzo mi smakował..chyba zmiast wody był tam jakiś sok jak na mój gust wiśnowy albo borówkowy? trudno powiedzieć w każdym razie wypiłysmy po litrze na łeba i doszłam do domu całkiem prosto.. więc solidnie był chrzczony jak na mój gust..zrobie z tego przepisu to się zobaczy.. na ra.
[ dodano: Poniedziałek, 24 Styczeń 2005 ]
smakosz
ja dziś zrobiłem podobny przepis z mała różnicą, było w nim tylko same wino i przyprawy bez migdałków które plączą sie miedzy zębami, a tak swoją droga to poprzepis na grzańca z piwem bez migdałów. Polecam wszystkim przepis na grzane winko z wina własnej roboty, ja zrobiłem z winogron pychotka właśnie zlałem świeże i popijam , a co ciekawe nie czuć młodego wina :)
[ dodano: Wtorek, 21 Grudzień 2004 ]
Bibory
Teoria brzmi pysznie,
wyprobujemy glogg na gosciach podczas Halloween 2004 :)
[ dodano: Środa, 27 Październik 2004 ]
Artur Jedlinski
artur(at)jedlinski.pl
doncia > smak wina jak najbardziej bedzie czuc :-) natomiast 1dl cukru to faktycznie sie pieprznalem :-)
[ dodano: Środa, 15 Wrzesień 2004 ]
doncia
ma.do68(at)wp.pl
moze sie czepiam ale zauwazylam wiecej niescislosci;) jeseli 1 dl to setka wodki to jak 1 dl moze byc 3/4 szklanki??;)) z pozdrowieniami
[ dodano: Środa, 15 Wrzesień 2004 ]
Jolanta
jola_sf(at)yahoo.com
TO JEST TO CZEGO SZUKALAM.
JUZ OD DLUZSZEGO CZASU RAZEM Z MOIMI ZNAJOMYMI ROBIMY WYPADY W GORY I TAM TEZ PRZYGOTOWUJEMY GRZANE WINO. NIESTETY DO TEJ PORY MIELISMY BARDZO UBOGI PRZEPIS. W NAJBLIZSZY WEEKEND MAMY SPOTKANIE W TYM SAMYM GRONIE WIEC ZROBIE IM NIESPODZIANKE I SKORZYSTAM Z TWOJEGO PRZEPISU.
JAK WYJDZIE NAPISZE PO IMPREZIE.
JOLA-SAN FRANCISCO
[ dodano: Czwartek, 22 Kwiecień 2004 ]
bartek
bgsim(at)wp.pl
wygląda naprawde pysznie.przepis niecierpiacy zwłoki w wykonaniu .dzięki za dobry pomysł i nowy sposób komsumpcji wina.)))
[ dodano: Poniedziałek, 19 Kwiecień 2004 ]
dariusz lichosik
dareklic(at)wp.pl
swietna sprawa,cos innego od tego wszystkiego co na polkach sklepowych,a ma magiczna moc
[ dodano: Niedziela, 18 Kwiecień 2004 ]
Rez
bahtin_rez(at)hotmail.com
Mmm...looks very tasty! can it be different from those other recipes?

Browsing internet for a glogg recipe - this one looks great! I speak little russian and understand some key words here. Is your recipe available in English?

Much thanks,
Rez
[ dodano: Sobota, 10 Kwiecień 2004 ]
Olcia
lucek2003(at)wp.pl
Przepis ogromnie kuszący, na pewno wypróbuję. Tylko czy tam jest na pewno 2,5 l wody - nie będzie za bardzo rozrzedzone to wino?
[ dodano: Poniedziałek, 8 Marzec 2004 ]
hudu-azbah
huduazbah(at)interia.pl
doskonałe na długi zimowy wieczór spedzony z bliska osoba grzane wino Glogg swietnie umila razem spedzone chwile .
P.S swietne na zimowe imprezki przy ognisku i kuligi
Smaczego polecam pycha ;-))
[ dodano: Niedziela, 15 Luty 2004 ]
Kchmielu
kchmielu(at)poczta.onet.pl
Super sprawa!!!!! PIERWSZA KLASA!!!!!!!!!!!!!!
[ dodano: Sobota, 7 Luty 2004 ]
Maciej Jedliński
seterek(at)op.pl
bajer!!!!!!
[ dodano: Poniedziałek, 2 Luty 2004 ]
Sasannka
sasannka(at)rpg.pl
doskonale na zimny wieczor. Wspaniale rozgrzewa. I świetnie relaksuje po meczacym dniu w pracy. Pycha :)
[ dodano: Środa, 21 Styczeń 2004 ]



e4u-CMS 3.9.3 © 2003 design & coding XPECT.pl